Beregening na het zaaien / doorzaaien:

 

Om gras te laten kiemen moet de bodem vochtig zijn (niet nat!!). Wanneer gras net gekiemd is, is het zeer kwetsbaar. Het is daarom van groot belang dat de toplaag niet uitdroogt gedurende de eerste weken na het kiemen. Hieronder vindt u enkele richtlijnen.

 

Frequentie

 

Onder de toplaag verstaan we hier de bovenste 10 – 15 mm. Dit is de zone waar het zaadje zit en waar het de eerste wortels vormt. Frequent en licht beregenen is dus de boodschap. Onder normale weersomstandigheden is 2 à 3 mm water per dag voldoende. Bij extreme droogte en warmte kan het nodig zijn 2x per dag te beregenen en de hoeveelheid te vermeerderen.

 

Na enkele weken is het gras, en de wortels, gegroeid. Dan kan men geleidelijk de frequentie verminderen en de hoeveelheid water per gift verhogen. Op deze manier worden de wortels gestimuleerd om zich dieper te ontwikkelen.

Indien men frequent blijft beregenen, blijft de toplaag voortdurend vochtig en dit zal snel leiden tot een invasie van straatgras. Dit gras wortelt zeer oppervlakkig, wordt snel weggespeeld en is bijgevolg ongewenst.

 

Tijdstip

 

Dat gras kan verbranden wanneer men overdag sproeit, is een fabeltje. Het is wel zo dat de efficiëntie sterk afneemt wanneer men tijdens een warme, zonnige dag sproeit. Veel van het water zal immers snel verdampen. Bij voorkeur geeft men dus ’s ochtends of ’s avonds water, maar indien nodig ook overdag (bv bij een laag debiet).

 

Uitdaging

 

Ieder veld is uniek. De samenstelling van de bodem kan verschillen, sommige zones liggen al dan niet in de schaduw van bomen of een tribune, sommige velden liggen beschut, andere vol in de wind, enzovoort. Dit maakt de waterhuishouding vaak tot een uitdaging voor de terreinverzorger.

 

In een extreem droge periode zoals dit jaar worden de pijnpunten van een irrigatiesysteem blootgelegd. Het is dan ook verstandig om nu reeds na te denken wat er kan verbeterd worden in de toekomst.

 

 

Samenvatting:

 

  • Toplaag mag niet uitdrogen de eerste weken na zaaien
  • Frequent en licht beregenen
  • Bij voorkeur ’s ochtends en ’s avonds
  • Frequentie verminderen naarmate het gras begint te groeien
  • Pijnpunten aanpakken en verbeteringen aanbrengen
bunker golf

Bunkers en omgeving Royal Zoute Golf te Knokke

In het najaar van 2020 worden op Royal Zoute Golf te Knokke de bunkers met omgevingen aangepakt...

Lees meer

fairway holprikken green golf

Greens en fairways met holle pennen verlucht

In het najaar 2020 worden opnieuw greens en fairways met holle pennen verlucht, hier foto's...

Lees meer

voetbal grasmat

Voorbereidende werken voor bekerfinale van België 2020

Op het Koning Boudewijnstadion zijn de voorbereidende werken einde mei 2020 gestart voor het...

Lees meer